Continuem amb una nova entrada de la categoria de cuina del meu blog. En aquesta ocasió per a adaptar a la nostra panificadora la recepta de pa de soda irlandés integral que El Comidista publicà fa temps i que tant agrada a les meues xiques a casa. És una recepta que també ha tingut molt bona acceptació entre la família i als veïns quan ens ha donat per fer dos pans per a aprofitar el forn, així que encara que a mi m’apanyen més altres classes de pans – amb rent, massa mare i tot això que dius per a aparentar que ets un panarra experimentat, que ni de conya – mentre trobe el meu pa perfecte, continuaré fent-lo.

La veritat és que no sempre tens temps per a fer un pa com Déu mana, entre faena, estudis, criança, vida social, etc, de manera que com que volíem millorar el pa que mengem a casa, fa un bon grapat de mesos vam cedir als cants de sirena i ens vam comprar per a casa la famosa panificadora Silvercrest del Lidl – us fique l’enllaç per a facilitar-vos la faena, que no em porte comissió ni res, eh?

El cas és que després d’un parell d’intents ràpids amb els preparats de pa del mateix Lidl, amb resultats francament depriments si abans ja t’has fet els teus pans al forn de casa, o si els compares amb els de la foto de la panificadora, el trasto va acabar arrumbat en un armari de la cuina, ocupant espai i nominat per al següent Wallapop.

Farà unes setmanes vaig decidir que – una vegada fetes i digerides les mones de pasqua – ja era hora d’abandonar la meua fase de botifarra amb potes, i entre les accions que vaig emprendre, una va ser menjar menys pa però de major qualitat. Així que vaig pensar això de collons, tan díficil no serà, Hèctor… i vaig traure la panificadora de l’armari per a fer nous experiments. Ho he intentat dos o tres vegades amb pans integrals amb rent, però els resultats, tot i que millors que els fets amb els preparats del Lidl, no em feien el pes. Això sí, han fet que descarte per ara l’alternativa Wallapop.

I la Silvia em recordava que ella el que li agrada és el pa de soda irlandés integral que feia abans. Els meus sentits aràcnids van percebre que era una forma educada que tenia de dir-me que no em complicara la vida, i que li fera el seu pa. El problema és que jo sóc cabut en totes les acepcions del terme, així que vaig pensar que faria el pa de soda irlandés, però amb la panificadora.

Així que tenint en compte algunes indicacions sobre el procés de fer aquest pa en la panificadora Lidl per a saber quins programes emprar, vaig adaptar la recepta del Comidista a la panificadora. Bàsicament estem parlant de canviar l’ordre de ficar els ingredients a la cubeta, o siga que si us veieu amb capacitat d’obrir bosses d’amanida i llandes de tonyina, aquesta recepta també la podeu fer.

Temps

Uns 90-105 minuts, entre que prepares i aboques els ingredients en la cubeta, deixes que mescle tot uns 5 minuts, fas els talls al pa, forneges 60 minuts, i deixes 30 minuts més el pa en la cubeta en acabar de fer-se.

Ingredients

(en l’ordre que han de ficar-se en la cubeta de la panificadora)

 • 125 g d’aigua
 • 25 g de mel
 • 25 g d’oli d’oliva
 • 375 g de iogurt natural sense sucre ni edulcorants (grec va bé)
 • 300 g de farina integral de blat
 • 200 g de farina integral de ségol
 • 9 g de bicarbonat
 • 9 g de sal

Un comentari sobre les farines emprades, realment jo he vist que les pots combinar una mica al teu gust, i ficar-hi de blat, d’espelta, de ségol, etc. La recepta del Comidista, per exemple, hi fiquen 400 g de farina integral, 75 g de farina blanca de rebosteria, i 25 g de flocs d’avena.

Els flocs d’avena – és una opinió personal – sé que queden molt vistosos així escampats per dalt i a la gent els fa pensar que és un pa de forner professional, però a la llarga és el sabor de la molla i la corfa del pa el que compta, així que els lleve. I també intente evitar les farines blanques, així que com que m’agrada el sabor del ségol en el pa, en aquesta ocasió he fet 60% blat i el 40% restant de ségol, totes dues del Mercadona. Mig quilo de farina i a córrer.

Preparació

 1. En la cubeta, fiqueu l’aigua, la mel, l’oli d’oliva i el iogurt, i ho mescleu una miqueta amb una cullereta.
 2. En un bol mescleu les farines, la sal i el bicarbonat. Ho aboqueu a la cubeta.
 3. Poses el programa 9 de la panificadora, per a pastar masses, durant 5 minuts. El programa diu 10 minuts, però amb 5 ja va bé en aquest cas, i ho pots interrompre.
 4. Lleves les aspes de la cubeta.
 5. Amb l’ajuda d’una espàtula, reparteixes bé la massa per la cubeta. Jo mulle un poc l’espàtula perquè és una massa prou apegalosa.
 6. Amb un ganivet, fas uns talls en la superfície de la massa. Pots fer una creu, per exemple. A mi m’agrada fer un tall longitudinal i dos perpendiculars, com dividint el pa en tres parts, al teu gust, vaja.
 7. (postureig opcional) Escampa una mica de farina per sobre, sense passar-se, que quedarà més bonic el pa en acabar la cocció.
 8. Poses el programa 15, de fornejar, durant 60 minuts. Pots tostar-ho més o menys, segons t’agrade.
 9. Ací és quan pots aprofitar per a deixar la cuina neta, fer ioga, o veure un capítol d’una sèrie en la televisió o el mòbil. Vaja, a esperar.
 10. En acabar el programa, el pa està preparat i ta fent una oloreta ben bona per tota la casa.
 11. Espera’t per a traure’l de la cubeta 30 minuts. Compte que crema!
 12. Deixa’l que s’airege sobre una graella perquè la corfa no es faça humida.
 13. Bon profit!
El pa airejant-se un poc sobre la graella
Aquesta és la pinta de la molla del pa
I això la foto del pa que poses en Instagram per a fer una mica de postureig de baixa intensitat.

I això és tot. Jo continuaré experimentant, però aquesta recepta caurà de tant en tant.

Salut!
Hèctor